Auktorisation bidrar till bättre arbetsmiljö
– Ett av de viktigaste kriterierna i auktorisationen, som jag ser det, är arbetsmiljön. Kan vi som leverantörer bidra till en säkrare arbetsmiljö genom förnuftiga regelverk och bra produkter har vi kommit långt på väg, säger Peter Örn, försäljningschef för golvavjämning, fäst, fog och tätskikt.
– När vi tar fram nya produkter tittar vi noga på säkerheten både i tillverkningen och för framtida användare. Den som går till jobbet ska komma hem från jobbet! För oss betyder auktorisationen att samma spelregler ska gälla i hela kedjan. Ingen del klarar sig utan de andra länkarna. Alla måste hjälpas åt och jobba åt samma håll för att arbetsmiljön i byggindustrin ska bli säkrare.
Både golventreprenörer och -leverantörer kan idag ansöka om att bli Auktoriserat Golvföretag. För entreprenörerna har möjligheten funnits sedan 2001 men för leverantörer av golvmaterial är det relativt nytt. Auktorisationen godkänns vid en extern revision och förnyas regelbundet.
– Det är jättebra att både entreprenörer och leverantörer i golvbranschen kan bli auktoriserade. Då kan vi koppla ihop oss i en stark värdekedja som vidareutvecklar branschen mot högre kvalitet och konkreta miljömål, säger Peter Örn.
Kriterierna som ska uppfyllas skiljer sig delvis åt mellan entreprenörer och leverantörer. För leverantörerna, som ofta verkar i en internationell miljö, handlar det om social hållbarhet, spårbarhet och antikorruption likväl som om miljö och arbetsmiljö. Branschen tog avstamp i FNs globala hållbarhetsmål för att definiera relevanta krav. Standarden ISO 26000 ligger som grund för sociala hållbarhetskrav.
Steget att bli auktoriserad var inte särskilt långt för Weber som har egna fabriker och en egen säljkår.
– Vi har egentligen alltid jobbat så som ett Auktoriserat Golvföretag ska göra och under lång tid satt upp årliga, specifika mål för vårt miljöarbete. Kontinuerlig uppföljning av regler, processer och inköp av råmaterial är en del av vår vardag.
Källa: Golvbranschen