Startskottet för fortsatt utveckling av Inre hamnen är avfyrat


2019-05-02

Representanter från byggherrarna var på plats, liksom flera politiker.
Bild: Norrköpings kommun
Representanter från byggherrarna var på plats, liksom flera politiker.

Under torsdagen avfyrades två kanonskott som fick signalera den fortsatta utvecklingen av Inre hamnen i Norrköping.
 Med det här spadtaget, eller kanonskottet, inleder vi ett arbete för att ge inre hamnen nytt liv, men det gäller verkligen att kombinera förnyelsen med ett ömsint förvaltande av områdets historia. Det är viktigt att människor även i framtiden förstår hur området utvecklats från varv och hamn till bostadsområde, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planeringsfasen av förarbetet med Inre hamnen i Norrköping går mot sitt slut. Därmed är det dags för uppbyggnadsfasen, med offentliga ytor, kajer, kanaler, gator, parker och bad.
 Det är en stor dag, vi har jobbat länge med det här och vi ska bland anat bygga två öar samt nya kanaler, området blir en förlängning av vår innerstad, säger Hans Revenhorn, samhällsbyggnadsdirektör.

Området ska även innehålla bostäder och arbetsplatser och ses som ett nytt besöksmål då även badplatser, en småbåtshamn samt nya kanaler kommer att finnas i Inre hamnen.
 Området blir det nya vardagsrummet för alla och inte bara för de som kommer att bo här, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande tekniska nämnden.

Inre hamnen kommer att byggas ut etappvis och rymma omkring 3 000 bostäder när allt är färdigbyggt. Den första utbyggnadsetappen omfattar omkring 1 000 bostäder med en mix av hyresrätter och bostadsrätter.

 Inre Hamnen blir inte bara ett mycket attraktivt område att bo i. Det blir ett spännande område att besöka. Det kommer dessutom att bidra till att göra Norrköping ännu mer attraktivt för företagsetableringar och därmed fortsatt tillväxt, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande samhällsplaneringsnämnden.

Det finns ett stort intresse för att utveckla området med nya bostäder och kontor med arbetsplatser. Norrköping växer och detta gör att staden kan växa utan att parker, åkermark eller natur tas i anspråk.

 NCC är lokalt verksamt över hela Norden och är sedan länge verksamt i Norrköping. Vi känner därför starkt för uppgiften att i nära samarbete, partnering, med Norrköpings kommun hållbart och kostnadseffektivt bygga Inre hamnen som blir en fantastisk miljö att leva och arbeta i, säger Henrik Löfgren, divisionschef, NCC.

Nio byggherrar kommer att utveckla området med bostäder och kontor. Hyresbostäder, Castellum, Heimstaden och Mannersons Fastigheter, representerade byggherrarna på plats.


Om Inre hamnen:
Projektet ska balansera utbyggnadskostnaderna med de intäkter som kommunen får genom försäljning av mark med byggrätter. Kostnader som kommer utöver detta är för att göra en ny kaj som behövs för att stabilera området och för att rena gasverkstomten.

Inre hamnen ger nytta på många olika sätt. Det ger möjlighet att dra fördel av läget vid vattnet och skapar målpunkter för besökare. Det ges också möjlighet att dra fördel av Ostlänken innan den är byggd samtidigt som miljöskulder som finns genom tidigare industriverksamheter tas omhand.

De gatuparkeringar som har varit belägna på gator som måste byggas om kommer att behöva tas bort. Kommunen har anlagt en ny parkering i kvarteret Ankan för att erbjuda andra parkeringsalternativ.

Nya hus kommer vara färdiga för inflyttning med början år 2022. Därefter sker färdigställande kvarter för kvarter under flera års tid.



Källa: Norrköpings kommun