Världskänd arkitekt designar Gällivare


2017-06-22

Henrik Ölvebo, Jeanette Wäppling, Michael Green och Lars Alriksson på rundtur i Gällivare.
Bild:Gällivare kommun
Henrik Ölvebo, Jeanette Wäppling, Michael Green och Lars Alriksson på rundtur i Gällivare.

Gällivare kommun har beslutat att anlita den namnkunnige arkitekten Michael Green för utformningen av den nya Multiaktivitetshuset som ska byggas i centrum. Mr Green har formgivit mängder av byggnader över hela världen och har en förkärlek till trä, något han anser vara det miljömässigt rätta byggmaterialet som hör framtiden till.

Sedan en tid tillbaka äger kommunen fastigheten Gojan, i folkmun kallat ”Tempohuset” och förfogar nu över alla fastigheter i området där det nya multiaktivitetshuset ska byggas. Den sista pusselbiten är därmed på plats och planeringsprocessen för den nya byggnaden är i full gång.

- Omvandlingen i Gällivare är mycket spännande och när jag lyssnar på målen som kommunen har så börjar jag redan se hur helheten kan gestalta sig, säger Michael Green under ett besök i Gällivare och fortsätter; att samla sport, kultur och kommers på en plats där människor i olika åldrar kan mötas är visionärt och viktigt för stadens framtid.

- Det känns jättebra med den satsningen vi gör genom att anlita en världskänd arkitekt som Michael Green. Han sätter trender och andra följer honom, det är precis rätt arkitekt att bygga vårt multiaktivitetshus. Han vill bygga medborgarnas hus och att de ska få vara med i processen och därför känns det helt rätt att han får förtroendet att utforma det nya Gällivares viktigaste byggnad, säger kommunalrådet Lars Alriksson.

- Det är oerhört skönt och positivt att någon utifrån bekräftar att vi tänkt rätt. Det känns som att han är rätt person att skapa och förverkliga vår vision om en mötesplats för alla. Något som alla kommunmedborgare känner är deras, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

- Det känns otroligt inspirerande att en av världens främsta arkitekter inom träbyggande vill ta sig an Multiaktivitetshuset. Hans styrkor passar perfekt med våra hållbarhetsperspektiv. Det sociala genom sina idéer om mötesplatser, det ekonomiska med materialval och livscykelperspektiv. Och inte minst det ekologiska med träbyggande och hur vi binder CO2, säger kommunstyrelsens andre vice ordförande Henrik Ölvebo.

Dialog & kommunikation

Under arbetet framåt är det viktigt att ta väl hand om de lokalhyresgäster som påverkas och snarast möjligt finna goda lösningar för dessa. Likaså att kommunicera med de privata hyresgästerna i området och redogöra för planerna allt eftersom de börjar ta form. I dagarna (21-27 juni) ordnar samhällsbyggnadsförvaltningen informationsträffar med idrotts- och kulturföreningar samt ungdomar i åldern 6-19 år.

Källa: Gällivare kommun