Sand från Scania blir golvavjämning hos Weber


2025-01-16

Under 2025 ska 20 000 ton använd sand från Scanias gjuteri användas i Webers tillverkning av golvavjämning
Bild:Weber
Under 2025 ska 20 000 ton använd sand från Scanias gjuteri användas i Webers tillverkning av golvavjämning


Under 2025 ska 20 000 ton använd sand från Scanias gjuteri användas i Webers tillverkning av golvavjämning. Med sanden från Scania minskar användningen av jungfrulig sand med 30 procent.

Webers produkter består huvudsakligen av natursand och naturgrus, lättillgängliga som naturmaterial, men samtidigt ändliga resurser. Som en del i Webers hållbarhetsarbete, har man under många år arbetat med att hitta alternativ för att ersätta natursand och naturgrus med återvunnen ballast eller annan alternativ ballast för att minska sin miljöpåverkan och etablera en cirkulär ekonomi.

– Med sanden från Scania minskar vi användningen av jungfrulig sand med 30 procent, och potentialen är ännu större. Ambitionen är att ha ersatt all jungfrulig sand i våra produkter med alternativa material till 2035, säger Anders Anderberg, forsknings- och utvecklingschef, Weber Saint Gobain.

Besparingen av naturliga resurser stärker cirkulariteten hos både Weber och Scania.

Transporterna har redan påbörjats, och 2025 kommer cirka 20 000 ton sand att transporteras de 150 kilometrarna mellan Scania i Södertälje och Weber i Vingåker. Detta motsvarar tre fullastade lastbilar varje dag. Alla transporter är returtransporter från Stockholm, vilket ger en minskad klimatpåverkan eftersom lastbilarna annars skulle återvända tomma.

Scanias syfte är att driva skiftet till ett hållbart transportsystem, och en viktig del är att anta cirkulära affärsmodeller med maximerad användning av befintliga resurser och minimerat avfall.

– Att vara effektiv med de begränsade resurser vi har på jorden och förlänga deras livslängd är centralt för minskad miljöpåverkan. Återanvändningen av sand från gjutningen av motorkomponenter är en av många åtgärder som Scania vidtar i skiftet till ett hållbart transportsystem, säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Scania.


Källa: Weber, Saint-Gobain Sweden AB