Klä dig för vintern i varselkläder med självlysande detaljer


2024-10-18

Bild:Swedol AB

Är det dags för en ny vinterjacka? Tänk som en friluftsentusiast och klä dig efter trelagersprincipen. Det ger utrymme för flexibilitet under arbetsdagen. Med självlysande tejp på varseljackan syns du dessutom bättre i vintermörkret.


Mörker, kyla, vind, snö eller regn – vintersäsongen har sina utmaningar och att klä sig rätt för en lång arbetsdag utomhus är inte alltid så enkelt. En vinterjacka ska inte bara hålla dig varm och torr, den ska också vara funktionell och bekväm oavsett väder och temperatur.

– Vi utgår från kundens behov när vi utvecklar nya vinterjackor och även hur de ska fungera tillsammans med andra plagg. När man klär sig mot kyla är det smart att följa trelagersprincipen. Tänk på vad du tar på dig från understället innerst till jackan ytterst, säger Niclas Olsson, produktchef på Swedol.

Varje lager har sin funktion – understället transporterar bort fukt, mellanlagret håller värmen och jackan skyddar mot väder och vind.

Lager på lager ger också flexibilitet under arbetsdagen.

– Under arbetsdagen ska man kunna vistas både ute och inne, vara aktiv och stillasittande/-stående och enkelt kunna anpassa klädseln efter väder och vind. Det gör man bäst genom att klä sig i flera lager, säger Hanna Kerkmeester, produktutvecklare på Swedol.

Jackor för olika behov

När man har milda och mer våta vintrar är det sällan nödvändigt med en fodrad varseljacka eftersom temperaturen ofta håller sig på plussidan. Då är en skaljacka ett bra val. Den är lätt och bekväm samtidigt som den ger bra skydd mot vind och kyla.

– Har man rätt produkt kan man i princip ha samma jacka året runt, säger Hanna Kerkmeester. Vid kalla och hårda vintrar är en fodrad vinterjacka ett bättre val för att tåla kylan.

Oavsett vad du väljer är de flesta av våra vinterjackor från egna varumärken som Univern, Björnkläder och Gesto certifierade för kyla, regn och fukt enligt europeisk certifieringsstandard.

Signal lucence erbjuder självlysande plagg

Våra varselkläder är certifierade för synlighet vilket är extra viktigt under den mörka årstiden. Från vintersäsongen 2023 har varselelkläderna blivit ännu bättre när vi lanserade varselkläder med Signal lucence och vintern 2024 utökar vi med ännu fler varselkläder med signal lucence.

Signal lucence är en självlysande tejp som kompletterar reflexerna på varselplagget. Tejpen "laddas upp" av dagsljus i fem minuter eller av inomhusbelysning i tio minuter och lyser sedan i minst åtta timmar. Det bidrar till att man syns på 200 meters avstånd även utan ljuskälla, vilket ökar säkerheten, säger Hanna Kerkmeester.


Källa: Swedol AB