Västra Hagastaden på samråd


2024-10-08

I nära samarbete med Seniorgården AB har AIX Arkitekter ritat 62 seniorbostäder i Hagastadens sista etapp.
Bild:AIX Arkitekter AB
I nära samarbete med Seniorgården AB har AIX Arkitekter ritat 62 seniorbostäder i Hagastadens sista etapp.


Efter vinst i parallellt uppdrag har AIX Arkitekter tillsammans med Seniorgården AB utvecklat två punkthus i Västra Hagastaden. Nu går projektet ut på samråd.


I nära samarbete med Seniorgården AB har AIX Arkitekter ritat 62 seniorbostäder i Hagastadens sista etapp. Efter vinst i parallella uppdrag våren 2022 har AIX tillsammans med Seniorgården och Stockholms Stad arbetat fram ett projekt som är en modern tolkning av stenstaden och en nutida tolkning av klassisk fasadkomposition.

Centralt placerat i Hagastadens sista etapp ligger Kv38S med sina två gröna punkthus och tillhörande gård. Projektet tar avstamp i det befintliga och spinner vidare på de klassiska begreppen sockel, kropp och krön. Byggnaden ges en lugn och harmonisk gestaltning med en stram rytm och mjuka inslag. Den blir enkelt avläsbar med en repetitiv fönsterplacering och horisontella markörer som bryter av mot Hagastadens vertikala betoning. Skyddade från buller av den yttre kontorsskärmen blir punkthusen med sin levande bottenvåning och noggrant planerade boendemiljö ett viktigt inslag längst Norra Stationsgatan. Husen smälter in i stadsbilden med sin lågmälda fasad samtidigt som den berättar om vår samtid.

Seniorbostäder är en boendetyp med stort fokus på hemmiljö men också på viktiga delar som social samvaro. Frågor kring gemenskap, balkonger och boendemiljö har fått ta stor plats under skissprocessen. Planlösningarna är anpassade för att få så mycket dagsljus som möjlig samtidigt som alla lägenheter har en stor balkong eller uteplats. De boende har också tillgång till gemensamhetslokal, gym, takterrass och övernattningslägenhet för familj och vänner på besök. Kv38S erbjuder en hemtrevlig, lugn bostad mitt i den urbana Hagastaden.


Källa: AIX Arkitekter AB