Q2 2024: Fortsatt tillväxt med solid lönsamhet


2024-09-26

Bild:SmartCraft

SmartCraft ASA, den ledande nordiska leverantören av affärskritiska SaaS-lösningar till små och medelstora företag inom byggsektorn, redovisade idag sina resultat för andra kvartalet 2024, med rekordhöga intäkter med fortsatt höga marginaler. Bolaget avslutade perioden med årliga återkommande intäkter (ARR) på 461 miljoner NOK, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 29 procent. Den organiska ARR-tillväxten var 11 procent.

Rapporterade intäkter under andra kvartalet var 133 miljoner NOK (+32 procent), varav 90 procent var återkommande, inklusive en utspädning på 7 procentenheter från de senaste förvärven. Den justerade EBITDA–capex-marginalen var 29 procent, inklusive en negativ effekt på 3 procentenheter från de förvärvade bolagen. Churn var 8 procent under andra kvartalet, en ökning med 0,5 procentenheter från första kvartalet 2024.

"Vi utökade vårt långsiktiga tillväxtresultat under andra kvartalet med en stark kombination av organisk tillväxt och förvärv. Rörelsemarginalerna var fortsatt starka och med tanke på de tuffa marknadsförhållandena inom byggbranschen är vi nöjda med denna stabila prestation”, säger VD för SmartCraft Gustav Line och fortsatte:

”Våra lösningar riktar sig främst till små och medelstora företag inriktade på renoveringssegmentet. Dessa företag har visat sig vara mindre påverkade av de mjuka makroförhållandena än den bredare byggsektorn. Vi förutser en förbättring på medellång sikt inom den allmänna byggsektorn, och vi är fortfarande övertygade om våra finansiella mål på medellång sikt på 15-20 procent organisk tillväxt och ökande marginaler på grund av verksamhetens skalbarhet.”

Under andra kvartalet breddade SmartCraft sin verksamhet i Sverige genom att förvärva Locka och gick in på den brittiska marknaden med förvärvet av Clixifix. SmartCraft har en gedigen meritlista av värdeskapande förvärv, förbättrade vinstmarginaler för förvärvade verksamheter och ökade återkommande intäkter. Målet är att uppnå detta med både Locka och Clixifix.

"SmartCraft har en robust balansräkning och ett stort fritt kassaflöde. Detta gör det möjligt för oss att vara proaktiva inom fusions- och förvärvssektorn. Vi är särskilt entusiastiska över att komma in på den brittiska marknaden, genom att kraftigt utöka vår adresserbara marknad. Clixifix kommer att fungera som en plattform för organisk tillväxt och ytterligare förvärv i Storbritannien, säger Gustav Line.

Källa: SmartCraft