Byt ytterdörren till en säker och välisolerad


2024-09-17

Att byta ytterdörr behöver inte vara svårt. Följ vår steg- för-steg-guide, från en otät och sliten förrådsytterdörr, till en modell med både bättre isolering och högre säkerhet.  Dessutom i samma design som dörren på huvudhuset.

 

Steg 1 - Häng ur dörren ur karmen 
När man hänger ur dörren från karmen är det bra att vara två eftersom dörrbladet kan vara tungt och otympligt. När du har öppnat dörren kommer du åt gånggärnen. I de fall dörren har bakkantssäkring lossar du på dem och lyfter sedan av dörrbladet från gångjärnen för att sedan montera ut karmen från dörrhålet. Innan den nya karmen ställs på plats lägger du in ny syllpapp och isolering. 
Steg 2 - Dags att montera karmen 
Ställ karmen i dörrhålet och börja med att mäta in överstycket så att karmen står rakt i våg. Palla upp karmsidorna så att karmen står stumt mot underlaget (överstycket ska fortsatt vara i våg). Tröskeln ska vara stum när dörren är färdigmonterad, detta för att man inte ska kunna trampa tröskelplåten ur sitt spår. Sedan lodar du in gångjärnssidan så att den står rakt. Efter att ha mätt in gångjärnssidan och överstycket, kryssmät diagonalt åt båda hållen så att det blir samma avstånd innan karmen fästs. 
Steg 3 - Skruva fast gångjärnssidan
Skruva fast en skruv i den övre kramhylsan. Mät igen så att karmen står i lod. Skruva sedan i en skruv i karmhylsan längst ner och mät karmsidan igen och fullskruva sedan karmsidan. 
Steg 4 - Häng dörren
När gångjärnssidan sitter är det dags att hänga på dörren. Dörren vi monterar här har bakkantssäkring som dörren hängs på först, innan man hänger den på gångjärnen. Skruva sedan dit skruvarna som medföljer, genom gångjärnen in i dörren. Har dörren tappbärande gångjärn så är det oftast ingen bakkantssäkring eller gångjärnsskruvar att ta hänsyn till i detta steg. För att mäta in blecksidan, gör på samma sätt som på gångjärnssidan - mät in i lod och våg för att sedan kryssmäta karmen på samma sätt som tidigare. Fortsätt sedan genom att skruva fast blecksidan på samma sätt som gångjärnssidan och se till att det blir rakt.
Steg 5 - Drev, foder och tröskelplåt 
Dreva mellan karm och vägg, hela vägen runt. Dölj sedan glipan mellan vägg och karm med foder och foga vid behov. När det kommer till tröskelplåt är det förutsättningarna som styr. En plåtslagare fixar en måttanpassad tröskelplåt och en i standardmått kan man hitta i bygghandeln. Vid montering av tröskelplåten fylls spåret i tröskeln med silikon för att fästa plåten. Torka bort överflödig silikon och var noga så att både tröskel och tröskelplåt är stum mot underlaget.
Efter! Att byta ytterdörr behöver inte alls vara speciellt krångligt för dig som är hyfsat händig. Följ vår steg-för-steg-guide.
Före! Att välja en vanlig ytterdörr till förrådet ger både ökad säkerhet och bättre isolering. Här ska vi byta ut den gamla, gula dörren mot vår Function Atlantic.
Steg 1. När du har öppnat dörren kommer du åt gånggärnen. I de fall dörren har bakkantssäkring lossar du på dem och lyfter sedan av dörrbladet från gångjärnen för att sedan montera ut karmen från dörrhålet.
Steg 2. Ställ karmen i dörrhålet och börja med att mäta in överstycket så att karmen står rakt i våg. Palla upp karmsidorna så att karmen står stumt mot underlaget. Tröskeln ska vara stum när dörren är färdigmonterad.
Steg 3. Skruva fast en skruv i den övre kramhylsan. Mät igen så att karmen står i lod. Skruva sedan i en skruv i karmhylsan längst ner och mät karmsidan igen och fullskruva sedan karmsidan.
Steg 4. När gångjärnssidan sitter, häng på dörren. Dörren vi monterar här har bakkantssäkring som dörren hängs på först, innan man hänger den på gångjärnen. Skruva sedan dit skruvarna, genom gångjärnen in i dörren.


Källa: Swedoor