Smart och långsiktigt tänk när du byter ytterdörr!


2024-06-18

<span>Function Bering i ek inspirerad av 30-talets funkisstil. Att byta ut en ytterdörr är ett relativt smidigt jobb – och som lönar sig i längden.</span>
Bild:Swedoor
Function Bering i ek inspirerad av 30-talets funkisstil. Att byta ut en ytterdörr är ett relativt smidigt jobb – och som lönar sig i längden.

Isolering, säkerhet, ljud, ljus och design – något av det viktigaste att tänka in när man ska välja en ny ytterdörr. För ett långsiktigt och hållbart val av ytterdörr, checka av dina behov!

1. Att tänka på före dörrbytet 
Ska dörren vara vänster- eller högerhängd? När man byter ytterdörr byter man även karmen, eftersom det finns mängder av olika konstruktioner, storlekar och gångjärnsplaceringar. Är det stor skillnad i storlek på den gamla och nya dörren krävs lite mer grundarbete när dörrhålet ska justeras. Annars är det ett relativt smidigt jobb att byta karm och ytterdörr och har inte någon påverkan på fasaden i övrigt. 

2. Välj specifika egenskaper 
Tänk igenom vad du vill att ytterdörren ska ha för egenskaper. Bor man i ett område med mycket störande ljud finns extra ljud-isolerande dörrar, och bor man väderutsatt är det idé att titta på ytterdörrar med extra isolering. Att hålla kylan ute och värmen inne är förstås en av ytterdörrens viktigaste uppgifter. En bra isolerad ytterdörr ser till att det blir en bra temperatur i hallen och att du inte behöver elda för kråkorna, som det blir med en dragig dörr. Swedoor har lagt extra vikt vid detta och tagit fram klimatsmarta ytterdörrar, ECO, som energisäkrar huset och har extremt goda isoleringsegenskaper. Det är heller inga problem att ha glaspartier i dörren som släpper in härligt dagsljus i hallar där det ofta kan vara ganska mörkt. Detta utan att dörren för den skull läcker värme. 

3. De så viktiga säkerhetsvalen 
Självklart ska du känna dig trygg när dörren är låst och det ska vara svårt att bryta sig in, både vid själva dörrlåset och genom dörrens glaspartier. Välj en dörr där låset håller fast dörren i karmen när den är stängd och låst, det som på fackspråk kallas hakregellås. Också gångjärnen är viktiga för att göra dörren så säker som möjlig. Gångjärnen ska vara en typ som låser fast dörrbladet vid karmen när den är låst, på fackspråk kallat bakkantssäkring. Med sådana gångjärn går det inte att lyfta dörren av karmen. Om dörren sitter utan insyn från omgivningen, till exempel på altanen eller dörren till garaget där tjuvarna kan arbeta ostörda, är det idé att välja en säkerhetsklassad ytterdörr. 

4. Se på ytterdörren som husets smycke 
Idag finns ytterdörrar från Swedoor som representerar alla tidsepoker och gör det möjligt för husägaren att göra ett stilsäkert och tidsenligt val utan att för den skull göra avkall på varken säkerhet eller hållbarhet. Det går till och med att från Swedoor välja en dörr med en färg på utsidan och en helt annan på insidan. Allt för att dörren ska få sin plats som en del av hemmets arkitektoniska element.


Källa: Swedoor